Αρχική σελίδα Βιότοποι Παπίκιο Φωτογραφίες Κομοτηνή Παραδόσεις
Γεωγραφία του νομού Ροδόπης

Η Ροδόπη στην Ελλάδα (17943 bytes)Ο νομός Ροδόπης έχει έκταση 2.543 τ. χλμ και πληθυσμό 103. 790 κατοίκους.

    Συνορεύει βόρεια με τη Βουλγαρία, ανατολικά με το νομό Έβρου,νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος και δυτικά συνορεύει με το νομό Ξάνθης. Στα νοτιοδυτικά όριά του βρίσκεται η λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας, σπουδαίος βιότοπος που προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ. Στην παραλιακή ζώνη συναντά κανείς κι άλλες μικρότερες λίμνες, όπως η λίμνη Μητρικού, η Ισμαρίδα λίμνη κ.ά.

    Ο νομός Ροδόπης είναι ως επί το πλείστον πεδινός νομός. Κυριαρχείται από την πεδιάδα της Κομοτηνής ενώ λίγο πιο πάνω από το μέσον του νομού φτάνουν οι πλαγιές της οροσειράς της Ροδόπης, με ψηλότερη κορυφή το γνωστό από τη βυζαντινή περίοδο Παπίκιο όρος, στα μοναστήρια του οποίου κατέφευγαν αρκετοί ευγενείς Βυζαντινοί. Μεγάλα ποτάμια δεν υπάρχουν σ' αντίθεση με τους γειτονικούς νομούς Έβρου και Ξάνθης, οι οποίοι διαρρέονται από τους ποταμούς Έβρο και Νέστο αντίστοιχα.

    Ο νομός διασχίζεται από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - ελληνοτουρκικών συνόρων η οποία γρήορα θα αντικατασταθεί από την Εγνατία οδό,που κατασκευάζεται στα χνάρια της ομώνυμης ρωμαϊκής οδού.

Στη Ροδόπη συναντούμε οκτώ (8) νέους Δήμους και τρεις (3) Κοινότητες :

Δήμοι : Αιγείρου, Αρριανών, Ιάσμου, Κομοτηνής, Μαρώνειας, Ν. Σιδηροχωρίου, Σαπών, Σώστη  και Φιλύρας.

Κοινότητες : Αμαξάδων, Κέχρου και Οργάνης.

Πρωτεούσα του Νομού αλλά και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η Κομοτηνή.

Αρχική σελίδα Βιότοποι Παπίκιο Φωτογραφίες Κομοτηνή Παραδόσεις